Obhliadnutie sa za derby

V nedeľu 26. mája sa na mestskom štadióne v Krásne nad Kysucou odohralo najväčšie kysucké derby, zápas momentálne najúspešnejšieho kysuckého klubu proti hosťom z Čadce.

Toto derby však malo špeciálnu príchuť aj z historického hľadiska, nakoľko nám bol odovzdaný pohár pre víťaza stredoslovenskej futbalovej súťaže IV. ligy - Stred. Predseda SsFZ Stanislav Neuschl a predseda ObFZ Kysúc Stanislav Špila tak odovzdali pohár po 10 rokoch klubu z kysuckého regiónu, v ére samostatnosti premiérovo nášmu klubu, ktorý v aktuálnom ročníku súťaž vyhral 5 kôl do konca, s vysokým náskokom na druhé Kysucké Nové Mesto.

Rovnako tiež sme po šiestich mesiacoch konečne odohrali majstrovský zápas na hlavnej hracej ploche mestského štadióna aj z dôvodu rekonštrukcie štadióna a výstavby tartanovej atletickej dráhy, čo potešilo domácich priaznivcov po zápasoch, ktoré sa doposiaľ hrali na umelej tráve. Na začiatku zápasu predviedli hostia z Čadce veľmi pekné gesto, keď vytvorili našim domácim hráčom tkz. majstrovskú uličku za potlesku divákov slušne zaplneného štadióna a zápas mohol začať. O motiváciu určite nebola núdza, nielen preto že to bolo derby. Naši futbalisti chceli po minulotýždňovej prehre v Badíne naplno bodovať aj pri príležitosti odovzdania pohára a hostia, ako každý iný tím v súťaži chcel majstra ozbíjať o body. Zápas mal úroveň tejto ligy, naši majstri boli lepším tímom a zaslúžene po dvoch strelených góloch zvíťazili.

Po zápase vypukli majstrovské oslavy, pri trofeji sa fotili hráči, tréneri, funkcionári ale aj fanúšikovia a ostatní, pričom oslavy pokračovali v reštaurácii Kolkáreň, kde bol nachystaný catering a večera. Zo štadiónu odchádzali spokojní snáď úplne všetci, domáci hráči, funkcionári, fanúšikovia. Krásno sa stalo majstrom ligy po 22 rokoch, keď v roku 2002 sa po roku vracalo do IV. ligy a naposledy tak v danom roku získalo trofej pre majstra súťaže.

Krásňanský futbal počas svojej skoro 100-ročnej histórie dosiahol viacero úspechov na regionálnej úrovni, avšak tento ročník 2023/2024 bude špecifický v tom, že po vyše 60 rokoch si Krásno vybojovalo možnosť pôsobenia v Západoslovenskej súťaži, v ktorej ako reprezentant Kysúc pôsobil v rokoch 1958 - 1961. Ku veľkým úspechom ako prvé trofeje z pohárovej súťaže kysuckých hlasov v rokoch 1932 a 1933, pôsobenie v Žilinskom majstrovstve v rokoch 1949-1955 a následne pôsobenie vo Východoslovenskej a Západoslovenskej súťaži (súťaže skupiny F, E) v rokoch 1955-1961, treba zaradiť aj návrat do majstrovstva Stredoslovenského kraja v roku 1964, odkedy Krásno v rámci súťaží organizovaných SsFZ pôsobí dodnes spolu s Predmierom alebo Kalinovom, ku čomu získalo v roku 2014 aj ocenenie ku pôsobeniu v týchto súťažiach bez toho aby ich opustil. Veľkým úspechom je aj boj o postup do Divízie v roku 1977, keď Krásno skončilo na 3. mieste, za čo dostalo bronzové medaily a diplom, 4 body za víťazným Dolným Kubínom, čo bolo najlepšie umiestnenie klubu v čase normalizácie. Napokon úspešným bolo aj pôsobenie v Divízii v rokoch 1981-1983 po reorganizácii a následne dlhodobé pôsobenie v Stredoslovenskej súťaži a potom aj v IV. lige Sever.

Rok 2006 bol pre krasňanský futbal významný v návrate do stredoslovenskej súťaže z 3. miesta ligovej tabuľky v ktorej nepretržite dodnes pôsobí, pričom 18 ročné pôsobenie korunovalo úspechom v podobe víťazstva v tejto súťaži a vybojovaním postupu do 3. ligy Západ.

 

Pripravil: Erik Hájek, Peter Šarlák

Fotky: Eduard Koprna

Galéria k článku