Zber objemného odpadu, elektroodpadu a odpadu s obsahom škodlivých látok

Mesto Krásno nad Kysucou v súčinnosti s Mestským podnikom Krásno nad Kysucou, s.r.o.  informuje obyvateľov, že v termíne od 22. – 24. apríla 2024 bude prebiehať na území mesta zber objemného odpadu, elektroodpadu a odpadu s obsahom škodlivých látok.

Odpad budú pracovníci Mestského podniku Krásno nad Kysucou, s.r.o. zbierať postupne podľa vopred určeného harmonogramu.

Objemný odpad a elektroodpad môžu obyvatelia vykladať pred svoje príbytky v predvečer zberu v danej lokalite, najneskôr do 6.00 hod v deň zberu.

Obyvateľov upozorňujeme, že zber objemného odpadu je služba určená na odvoz jednej až dvoch objemných vecí z domácnosti, aby tak občan kvôli jednému kusu nemusel riešiť prepravu do zberného dvora.
Radi by sme zdôraznili, že nejde o službu, ktorá má zabezpečovať zber odpadov z vypratávania celej domácnosti alebo zo stavebných rekonštrukcií.

Medzi objemný odpad patrí: nábytok rozobratý na menšie časti, sedačky, postele, koberce, matrace, prepravky, staré lavičky, dvere, okná, sanita a pod.
Medzi objemný odpad nepatrí: stavebný odpad, pneumatiky, nebezpečný odpad, objemné odpady dovezené z iných území ako z územia nášho mesta

Medzi elektroodpad patrí: televízory, rádiá, elektronické hračky, počítačová technika, telekomunikačná technika, videá, žiarovky, žiarivky, lampy, mobily, ohrievače, kávovary, práčky, chladničky, elektromotory, ručné elektrické náradie, predajné automaty a pod.
Medzi elektroodpad nepatrí: plynové variče, vypínače a zásuvky, svetelné reklamy, svetelná signalizácia, kovy, plasty, papier, drevo, zmesový komunálny odpad, či iné odpady.

Pokiaľ má občan viac kusov odpadu, môže ho počas celého roka bezplatne odovzdať na zbernom dvore, ul. Kysucká 2, Krásno nad Kysucou 023 02. Objemný odpad musí byť rozobratý na menšie časti.

Termíny zberu odpadu v jednotlivých lokalitách:

  • Lokalita 1:     pondelok 22. apríla 2024 - časť Blažkov a Zákysučie
  • Lokalita 2:     utorok 23. apríla 2024 - časť Krásno
  • Lokalita 3:     streda 24. apríla 2024 - časť Kalinov

V jednotlivých osadách sa zber neuskutoční.

Zároveň upozorňujeme, že je zakázané vykladať odpad na verejné priestranstvá a mimo vyhradených nádob mimo tohto určeného dátumu a času. Porušenie zákazu bude posudzované ako zakladanie nelegálnej skládky a porušovanie príslušného Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Krásno nad Kysucou. Odpad ukladajte tak, aby nebol zamedzený prístup k odpadovým nádobám a aby nedošlo k obmedzeniu dopravy na priľahlých komunikáciách. Vývoz bude uskutočnený za každého počasia.

Odpad s obsahom škodlivých látok môžu občania priniesť v utorok dňa 23. apríla a v stredu dňa 24. apríla priamo do zberného dvora.

Medzi odpad s obsahom škodlivých látok patrí: použité batérie a akumulátory, odpadové oleje, chemikálie, rozpúšťadlá, staré farby, lepidlá, živice, laky, kyseliny, zásady, fotochemické látky, pesticídy a chemické prípravky na ošetrovanie rastlín a drevín, handry a rukavice znečistené olejom, farbami, obaly znečistené nebezpečnými látkami ... .

Medzi odpad s obsahom škodlivých látok nepatrí: zmesový komunálny odpad, triedený zber odpadov, BIO odpady.

Tekuté zložky odpadu z domácností s obsahom škodlivých látok je potrebné držať v identifikovateľných (pôvodný obal, pôvodný štítok alebo iné označenie) uzavretých, pevných obaloch, z ktorých sa odpad neuvoľňuje/nevyteká.

Do zberného dvora možno priniesť biologický rozložiteľný odpad a to: konáre z krovín a stromov (nasekané max. do rozmeru 1 m), trávu, lístie, kvety, seno, slamu, vypletú burinu. Konáre budú odovzdávané osobitne od trávnatej zložky.
Vyzývame občanov mesta, aby BRO zo záhrad zhodnocovali výhradne kompostovaním na vlastnom pozemku, alebo sa zapojili do jeho zberu v priestoroch zberného dvora. Pri kompostovaní je zároveň potrebné dodržiavať pravidlá triedenia odpadu.

Dôrazne upozorňujeme, že je zakázané vykladať akýkoľvek odpad na verejné priestranstvá a mimo vyhradených nádob, ako aj spaľovať biologicky rozložiteľný odpad a ukladať ho do nádob na komunálny odpad. Porušenie zákazu bude posudzované ako zakladanie nelegálnej skládky a porušovanie príslušného Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Krásno nad Kysucou. Odpad ukladajte tak, aby nebol zamedzený prístup k odpadovým nádobám a aby nedošlo k obmedzeniu dopravy na priľahlých komunikáciách. Vývoz bude uskutočnený za každého počasia.