Gastrofestival opäť ponúkol širokú paletu jedál

Posledná júnová nedeľa patrila v meste Krásno nad Kysucou obľúbenému Gurmánskemu festivalu a Svätojánskemu jarmoku.

Námestie pred kultúrnym domom navštívilo tisíce divákov nie len z nášho mesta, ale aj zo širokého okolia. Rozmanité chute a vône sa šírili od ranných hodín. Každý mohol ochutnať pestrú paletu tradičných jedál, či už to boli hovädzie, bravčové, jahňacie a divinové guláše, fazuľovice, grilované klobásy, mäso, syry, ovarové kolená, makové, orechové šúľance, s kyslou kapustou, halušky, polesníky, osušky, pagáče, chlieb s masťou a cibuľkou ale i sladké koláče, perníky, palacinky, o ktoré sa postarali zamestnankyne mestského úradu.

Neodmysliteľnou súčasťou tohto festivalu je špecialita pečený diviak, ktorého pripravil Klub poľovníkov z Kysuckého Lieskovca s P. Šutým. Za slávnostného pochodu a trúbenia bol ponúknutý všetkým, ktorým sa na neho "zbiehali slinky“. Prídavok bol aj od Ľ. Kublu, ktorý ponúkal pečeného barana a podával sa s chlebom alebo haluškami.

Na úvod kultúrneho podujatia privítala moderátorka Zuzka Zuzčáková Gacíková všetkých hostí a sprevádzala nás celým podujatím. Nechýbal ani slávnostný príhovor primátora mesta J. Grapu, ktorý sa teší obľube tohto veľkého podujatia. Pozdraviť nás prišiel i místostarosta z partnerského mesta Frenštát pod Radhoštem Zbyněk Vágner a ďalší starostovia z priateľských obcí.

O dobrú náladu sa postarala heligónkarka Vaneska Tomčalová, Súbor piesní a tancov Ziemia Rajczanska z Poľska, heligonkári J. Jelinkovej zo ZUŠ Krásno nad Kysucou, Kysucká muzička, FS Drevár, ľudová rozprávačka V. Gašincová, ĽH Ľudová hudba Starejší a FSk Vrabčiar. Občania a návštevníci mesta sa mohli chutne najesť a výborne zabaviť na bohatom kultúrnom programe.

Súčasťou podujatia sú aj ľudoví remeselníci, ktorých sprostredkovalo Kysucké kultúrne stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Predstavili nám svoje výrobky z včelárstva, remenárstva, drevené výrobky, šité bábiky, hračky a podobne.

„Dnešný Gurmánsky festival a Svätojánsky jarmok sa vydaril nadmieru. Teší ma, že návštevnosť na tomto podujatí stúpa každým rokom. Skoro tridsať skupín varilo rozmanité jedlá a nasýtili i tie najmlsnejšie jazýčky. Veľkým prínosom boli i účastníci z krásňanských osád, ktorí oprášili recepty našich starých materí. Všetkým kuchárom, účinkujúcim, organizátorom patrí moje poďakovanie, lebo aj vy ste súčasťou tohto krásneho podujatia“, uviedol primátor Jozef Grapa.

Novinkou boli krásňanské peniaze “Vrabčiaky“, za ktoré si mohli návštevníci zakúpiť ponúkané špeciality.

Kuchárske tímy spoločnými silami “zarobili“ a darovali mestu peňažnú sumu vo výške 1 981€. Zároveň ďakujeme firme ELIASTECH s. r. o, ktorá nám sponzorsky darovala finančnú čiastku vo výške 300€. Konečná suma bude rozdelená na dobročinné účely.

Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj Vám milí návštevníci, lebo bez Vás by neboli naše podujatia atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí.

 

Photo by: E. Koprna

Galéria k článku